dag- en nachtlenzen?

Contactlenzen
Daphne Zweers (Optometrist)

 

24-uurs lenzen (dag- en nachtlenzen)

24-uurs lenzen zijn een relatief nieuw soort lezen die dag en nacht gedragen kunnen worden. Ideaal wanneer je een hekel hebt aan lenzen wisselen of vaak 's nachts je bed uit moet wanneer je bijvoorbeeld nachtdienst hebt.24-uurs dag- en nachtlenzen kunnen continu gedragen worden, zelfs wanneer je gaat slapen. Ze zijn er in een weekvariant en een maandvariant. Je hoeft de lenzen alleen schoon te maken als ze beginnen te irriteren of wanneer je het idee hebt dat je minder goed ziet.

Materiaal

De meeste 24-uurs dag- en nachtlenzen zijn gemaakt van silicone hydrogel. Dit materiaal laat extra veel zuurstof door waardoor het de hoornlaag van je oog kan bereiken, zodat je geen discomfort ervaart van het continu dragen van de lenzen.

Voordelen van 24-uurs lenzen

  • Je kunt je contactlenzen een week of maand continu dragen
  • Geen lenzenvloeistof nodig
  • Je hoeft niet aan je lenzen te denken wanneer je naar bed gaat
  • Meteen scherp zicht wanneer je 's nachts op moet

Schadelijk voor je ogen?

Dankzij nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de materialen, controle door contactlenzenspecialist of optometrist en betere draagregels (het weggooien van de lenzen na 7 of 30 dagen) zijn de huidige generatie 24-uurs lenzen veel veiliger in het dragen. Ondanks verbeteringen hebben dragers van 24-uurs lenzen toch een groter risico op ooginfecties vergeleken met mensen die alleen overdag contactlenzen dragen. Neem bij klachten contact op met je contactlenzenspecialist of optometrist.

De kans op infecties verkleinen?

Zoals bij elke soort contactlens is het belangrijk je aan de voorgeschreven draagtijd van de lens te houden. In geval van 24-uurs dag- en nachtlenzen dus maximaal 7 dagen (6 nachten) of een maand. Daarnaast is het belangrijk de lenzen aan te laten meten door een gediplomeerde contactlenzenspecialist of optometrist, deze zal bepalen of je geschikt bent voor het dragen van 24-uurs lenzen. De contactlenzenspecialist of optometrist zal ook tijdens het dragen van de dag- en nachtlenzen in de gaten houden hoe het gaat. Voor sommige ogen zijn dit soort lenzen niet geschikt. Zaken die bijdragen op een groter risico op complicaties zijn het dragen van de 24-uurs lenzen tijdens zwemmen, eerdere oogirritatie of -infectie en blootstelling aan (sigaretten)rook.

 

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.


Gerelateerde artikelen