10 Oorzaken van tranende ogen

Contactlenzen
Toplenzen

Tranen spelen een belangrijke rol in je lichaam. Je oog wordt beschermd door een traanfilm, wat helpt bij het beschermen van vreemde deeltjes waaronder stof . Een belangrijke functie van het traanvocht is de afweer, waarbij/‐door bacteriën en virus worden vernietigd.

De belangrijkste oorzaken van traanogen kunnen zijn:

 • Het ontstaan van reflextranen door irritatie van het oog
 • Droge ogen
 • Het niet goed afvoeren van traanvocht
 • Een vernauwing of verstopping van de traanwegen

Naarmate we ouder worden, wordt de kwaliteit van onze tranen minder. Tranen zijn namelijk meer dan alleen maar water. Ons lichaam maakt een mengsel aan dat onze ogen smeert. Verschillende aandoeningen kunnen tranende ogen veroorzaken. Het kan een of meer van de volgende zijn.

1. Weer & omgeving

Weersomstandigheden zoals de winter, harde wind, te veel zon of stoffig weer kunnen de ogen aanzetten tot het produceren van meer tranen. Vaak merk je dit op de fiets. De reden dat je ogen oneindig lijken te tranen als je op de fiets zit, is dat je ogen sneller uitdrogen wanneer je in beweging bent.

Andere omgevingsfactoren zoals fel licht, smog, airconditioning en blootstelling aan vreemde voorwerpen zoals chemicaliën, gassen of vloeistoffen kunnen oogirritatie veroorzaken die vervolgens leidt tot tranende ogen.

 2. Droge ogen

Waarom zouden je ogen tranen als je droge ogen hebt? Ja, dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar droge ogen leiden vaak tot extreem tranende ogen. Droge ogen kunnen irritant en oncomfortabel worden. De natuurlijke reactie van het lichaam is dat de ogen meer tranen gaan produceren om de irritatie kwijt te raken. Maar het kan te veel worden voor de natuurlijke afvloeiing van de ogen, waardoor de tranen overvloedig worden.

Behalve overmatig tranenverlies en voortdurende irritatie kunnen droge ogen ook leiden tot oogproblemen, prikken, ontstekingen, roodheid en branderigheid.

3. Allergieën

Bijna 20% van de bevolking heeft ten minste één soort allergie. Blootstelling aan potentiële allergenen zoals pollen (hooikoorts), stof, (uitlaat)gassen, bepaalde dieren en andere kunnen bepaalde symptomen teweegbrengen. Het bovenmatig tranen van de ogen is één van de vele gemeenschappelijke allergische reacties. Afgezien van dat, kunnen de allergieën roodheid, het zwellen en irritatie in de ogen ook veroorzaken.

4. Verstopte traanbuisjes

De traanbuisjes zijn het natuurlijke afvoersysteem van de ogen. Het zijn de kleine gaatjes in de hoek van uw ogen. De traanklieren produceren tranen, die vervolgens over het oogoppervlak vloeien en vervolgens door de traanbuisjes worden afgevoerd.

Bij verstopte traanbuisjes hopen de tranen zich op in het oogoppervlak en lopen dan over. Er zijn verschillende factoren die verstopping van de traanbuisjes veroorzaken, zoals veroudering, ontsteking, infectie, letsel en overige.

 5. Ectropion (een naar buiten gedraaid onderooglid) en Entropion (een naar binnen gedraaid onderooglid)

De oogleden dienen als windscherm van de ogen. Zij verspreiden de tranen over het oogoppervlak wanneer je knippert en voeren het extra vocht af. Ooglidproblemen kunnen tranende ogen veroorzaken. Ectropion en entropion zijn aandoeningen die beïnvloeden in welke richting de oogleden draaien.

Bij ectropion draait het onderste ooglid naar buiten. Hierdoor gaan de onderste oogleden hangen of zakken, waardoor het moeilijk wordt voor de oogleden om het hele oog af te vegen wanneer je knippert.

 Aan de andere kant is entropion het naar binnen draaien van het onderste ooglid tegen de oogbol. Bij entropion hebben de wimpers de neiging om voortdurend tegen het oog te schuren. Dit veroorzaakt irritatie van het oog en kan soms het hoornvlies beschadigen.

6. Bindvliesontsteking

Bindvliesontsteking wordt ook wel conjunctivitis genoemd en is een soort oogontsteking. Een tranend oog is een veel voorkomend symptoom van conjunctivitis. Andere symptomen zijn overmatig slijm in het oog, rood worden van de binnenste oogleden en wazig zien. Virussen zoals verkoudheden (met loopneus) zijn meestal de hoofdoorzaak van de meeste gevallen van bindvliesontsteking. Het kan enkele dagen tot weken duren voordat de aandoening is verdwenen.

7. Strontje (in het ooglid)

Deze rode pijnlijke bultjes langs het ooglid kunnen er ook voor zorgen dat de ogen te veel gaan tranen. Strontjes worden meestal veroorzaakt door bacteriën en verdwijnen vanzelf na een dag of twee, zolang je het met rust laat. Het aanbrengen van een warm kompres op het oog kan helpen om de pijn weg te nemen.

Wat te doen tegen tranende ogen

 • Oogdruppels (klik hier)
 • Behandeling van allergieën die je ogen doen tranen.
 • Een paar keer per dag een warme, natte handdoek op je ogen leggen, wat kan helpen bij verstopte traanbuisjes.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als de volgende symptomen zich voordoen, moet je contact opnemen met een arts:

 • bij twijfel
 • verminderd gezichtsvermogen
 • pijn of zwelling rond de ogen
 • het gevoel dat er iets in het oog zit
 • aanhoudende roodheid in het oog
 • tranen en pijn die men 's morgens voelt, wat kan wijzen op een terugkerende hoornvlieserosie/ -beschadiging, of op het afslijten van de buitenste laag van het hoornvlies
 • branderig gevoel en ongemak bij het knipperen 's morgens, wat te maken kan hebben met te droge ogen

 De informatie op deze site is zuiver informatief van aard. Zij is uitdrukkelijk niet bedoeld als alternatief voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische kwesties altijd een arts.

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.


Gerelateerde artikelen

Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt Toplenzen gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees verder