Daglenzen versus maandlenzen: de voor- en nadelen plus verschillen

Contactlenzen
Toplenzen

De keuze tussen daglenzen of maandlenzen hangt vaak af van de individuele levensstijl, het persoonlijke comfort en het budget. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van beide en geven we je een vergelijking zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Prijsverschil daglenzen of maandlenzen.

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de prijsverschillen tussen daglenzen en maandlenzen.

Daglenzen zijn op de lange termijn meestal duurder dan maandlenzen. Elke dag gebruik je een nieuw paar, wat leidt tot een groter verbruik na verloop van tijd. Als je bijvoorbeeld elke dag lenzen draagt, gebruik je ongeveer 720 lenzen per jaar met daglenzen, vergeleken met slechts 24 lenzen per jaar met maandlenzen.

De hogere prijs van daglenzen kan echter worden gerechtvaardigd door hun gemak. Je hoeft ze niet schoon te maken of te bewaren, waardoor je bespaart op de kosten van schoonmaakmiddelen en lenshouders. Je gooit ze gewoon weg aan het eind van de dag en opent de volgende ochtend een nieuw paar.

Daglenzen dunner dan maandlenzen

Daglenzen zijn inderdaad vaak dunner dan maandlenzen. De reden hiervoor heeft te maken met het beoogde gebruik en de behoefte aan comfort.

Daglenzen zijn bedoeld om één dag te worden gedragen en dan te worden weggegooid, wat betekent dat ze niet zo duurzaam hoeven te zijn als maandlenzen die een langere periode worden gedragen. Hun dunne, lichtgewicht ontwerp biedt de drager veel comfort. Omdat ze zo dun zijn, zorgen ze ook voor een hoge mate van zuurstofdoorlaatbaarheid, wat goed is voor de gezondheid van de ogen. Het is echter belangrijk om te weten dat het dunne materiaal van daglenzen ook kwetsbaar en vatbaar kan zijn voor scheuren als ze niet voorzichtig worden behandeld.

Aan de andere kant zijn maandlenzen, die ontworpen zijn voor langdurig gebruik, meestal gemaakt van een dikker, robuuster materiaal. Dit is om ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen de dagelijkse handeling van schoonmaken, hanteren en bewaren gedurende een hele maand. Dit materiaal is ook ontworpen om zuurstof door te laten, wat cruciaal is voor de gezondheid van de ogen, hoewel de mate van doorlaatbaarheid kan variëren afhankelijk van het specifieke lensmateriaal.

Hoewel de dikte of dunheid van een lens een rol kan spelen bij het comfort, is het niet de enige factor. Het materiaal van de lens, de pasvorm en individuele gebruikerskenmerken spelen ook een grote rol in hoe comfortabel lenzen aanvoelen. 

Daglenzen of maandlenzen bij droge ogen

Droge ogen kunnen een probleem zijn voor contactlensdragers, ongeacht het type lenzen dat je kiest. De twee types kunnen echter een verschillend effect hebben op je ogen.

Daglenzen worden over het algemeen als beter beschouwd voor mensen met droge ogen. Omdat ze elke dag vervangen worden, is er minder tijd voor afzettingen op het lensoppervlak. Dit vermindert het risico op irritatie en droogheid.

Aan de andere kant zijn maandlenzen meestal gemaakt van een materiaal dat vocht langer vasthoudt, wat kan helpen bij droogheid. Zo kan er na verloop van tijd eiwitafzettingen gevormd worden wat de symptomen van droge ogen kan verergeren. Het goed reinigen en onderhouden van maandlenzen is daarom essentieel voor mensen met droge ogen.

Voordelen Daglenzen

 • Lager risico op infectie omdat ze elke dag worden vervangen.
 • Handig omdat ze niet gereinigd of bewaard hoeven te worden.
 • Ideaal voor af en toe dragen, zoals bij sporten of speciale evenementen.

Nadelen Daglenzen

 • Duurder na verloop van tijd.
 • Meer impact op het milieu door meer afval.
 • Risico van opraken als je geen voorraad aanhoudt.

Voordelen Maandlenzen

 • Voordeliger voor dagelijks gebruik.
 • Er wordt minder afval geproduceerd, wat beter is voor het milieu.
 • Verschillende types beschikbaar, waaronder opties voor astigmatisme en presbyopie.

Nadelen Maandlenzen

 • Moeten regelmatig gereinigd en in vloeistof bewaard worden.
 • Lenshouder moet iedere maand vervangen worden
 • Verhoogd risico op infecties (oog) als ze niet goed worden onderhouden.
 • Kan ongemak of droge ogen veroorzaken door ophoping van aanslag.(eiwitten en vetten)

Samengevat: Verschil tussen daglenzen en maandlenzen

Gebruiksduur: Daglenzen zijn ontworpen om één dag gedragen te worden. Aan het einde van de dag gooi je ze weg. Dit betekent dat je elke dag een nieuw paar gebruikt, zodat je ze niet hoeft schoon te maken of te bewaren. Maandlenzen zijn ontworpen om ongeveer een maand gedragen te worden. Ze worden aan het eind van elke dag uitgedaan, schoongemaakt en 's nachts goed bewaard voordat ze de volgende ochtend weer worden ingezet.

Vereisten voor onderhoud: Daglenzen vereisen geen onderhoud omdat ze wegwerpbaar zijn. Na een dag gebruik gooi je ze weg. Maandlenzen vereisen een consequente en goede verzorging. Je moet ze elke nacht goed schoonmaken en bewaren om afzettingen en bacteriën te verwijderen en ervoor te zorgen dat ze gehydrateerd blijven.

Kosten: Daglenzen kunnen na verloop van tijd duurder zijn dan maandlenzen, simpelweg omdat je er meer van gebruikt. Je bespaart echter op de kosten voor lenzenvloeistof en lenshouders. Maandlenzen zijn over het algemeen voordeliger als je ze elke dag draagt. Je hebt dan echter wel te maken met de extra kosten voor het aanschaffen van reinigingsvloeistoffen en mogelijk het vervangen van lenshouders.

Materiaal: Daglenzen zijn meestal gemaakt van dun en licht materiaal. Dit verhoogt het comfort, maar betekent ook dat ze gemakkelijker kunnen scheuren. Maandlenzen zijn vaak gemaakt van dikker, duurzamer materiaal, waardoor ze beter bestand zijn tegen scheuren of beschadiging gedurende de maand dat ze gedragen worden.

Comfort en gezondheid van het oog: Daglenzen zijn over het algemeen comfortabeler en hebben een lager risico op infecties omdat er minder tijd is voor afzettingen en bacteriën om zich op te bouwen op het oppervlak van de lens. Maandlenzen kunnen door de langere draagperiode bij sommige mensen bijdragen aan droge ogen of ongemak door eiwit- of lipide afzettingen. Maar het vaak robuustere materiaal kan voordelen bieden zoals een beter ademend vermogen en het vasthouden van vocht, afhankelijk van het merk en type.

Kortom, er is geen pasklaar antwoord als het gaat om de keuze tussen daglenzen en maandlenzen. Het hangt af van je levensstijl, budget, gezondheid van je ogen en persoonlijke voorkeur. Raadpleeg altijd je contactlensspecialist voordat je een beslissing neemt om er zeker van te zijn dat de lenzen voldoen aan jouw specifieke visuele behoeften en levensstijl.

 

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.


Gerelateerde artikelen