Waarom trilt mijn oog? Zo stop je een trillend ooglid

Contactlenzen
Toplenzen

Een trillend ooglid of trillend spiertje onder het oog is een veelvoorkomend verschijnsel waar veel mensen op enig moment mee te maken krijgen. Dit onschuldige, maar soms irritante fenomeen kan verschillende oorzaken hebben zoals irritatie aan het oog, overbelasting, slaapgebrek, stress, vermoeidheid of onevenwichtige voeding en is in de meeste gevallen van korte duur.

Hoewel de meeste ooglidtrillingen pijnloos en onschuldig zijn en zonder medische tussenkomst verdwijnen, kunnen ernstige of aanhoudende stuiptrekkingen een teken zijn van een onderliggende aandoening die aandacht vereist. Chronische spiertrekkingen kunnen dagen of weken duren.

Soorten trillende ogen

Een trillend ooglid, ook wel spastisch ooglid of faciale myokymie genoemd, kunnen worden ingedeeld in drie typen op basis van frequentie, ernst en onderliggende oorzaken. Over het algemeen kunnen we spreken over drie hoofdtypen van een trillend ooglid:

 • Myokymie: Dit is het meest voorkomende type van trillend ooglid, dat zich kenmerkt door een onwillekeurige, fijne trilling of spiertrekking van het ooglid. Myokymie is meestal onschadelijk en kan veroorzaakt worden door stress, vermoeidheid, cafeïnegebruik, of alcoholgebruik. Het treedt op zonder zichtbare zwelling of roodheid en verdwijnen meestal als je rust.
 • Blefarospasme: Dit is een meer zeldzame aandoening die leidt tot krachtige en onvrijwillige sluitingen van de oogleden. Het kan in eerste instantie beginnen met eenvoudige trillende oogleden maar kan progressief verergeren tot het punt waarop het de oogleden moeilijk vrijwillig kan openen. Vrouwen hebben twemaal meer kans op de aandoening dan mannen. De aandoening piekt meestal tussen de 50-70 jaar. Na verloop van tijd kan de aandoening verergeren en mogelijk leiden tot wazig zicht, een verhoogde gevoeligheid voor licht en/of gezichtskrampen. De exacte oorzaak van blefarospasme is onbekend, maar het kan worden behandeld met botulinumtoxine-injecties (Botox) om de spiersamentrekkingen te verminderen.
 • Hemifaciale spasme: Een aandoening gekenmerkt door onvrijwillige spiersamentrekkingen aan één zijde van het gezicht, inclusief het ooglid, veroorzaakt door irritatie of druk op de zevende hersenzenuw (facialisnervus). Het begint vaak met episodische trekkingen van één ooglid en kan escaleren tot het sluiten van het oog en het trekken van de mond naar één kant, uiteindelijk alle gezichtsspieren aan één zijde beïnvloeden. De aandoening, die vaker voorkomt bij vrouwen en Aziatische personen, kan variëren in behandeling van medicatie tot chirurgie, afhankelijk van de ernst en oorzaak.

Hoewel deze typen een algemeen overzicht bieden, is het belangrijk om medisch advies in te winnen als trillende oogleden frequent voorkomen, gepaard gaan met andere symptomen, of een significante impact hebben op het dagelijks leven, aangezien ze soms een teken kunnen zijn van een ernstiger onderliggende aandoening.

Waarom trillen mijn oogleden? De oorzaken

Trillende oogleden kunnen een teken zijn van onderliggende aandoeningen of leefgewoonten die aandacht behoeven. 

De meest gangbare triggers voor het optreden van deze trekkingen is vermoeidheid of een tekort aan slaap, wat jouw lichaam de broodnodige rust ontzegt. 

Stress of angst vormt een andere significante factor; de mentale spanning reflecteert zich fysiek in de vorm van trillende oogleden. Lichaamsbeweging, uitermate gezond, kan in sommige gevallen ook leiden tot deze onwillekeurige spierreacties, vooral als het lichaam niet gewend is aan de uitgevoerde inspanning. Daarnaast kan het consumeren van cafeïne, door zijn stimulerende effect op het zenuwstelsel, bijdragen aan het optreden van trillende oogleden.

Er zijn ook andere, minder voorkomende oorzaken die een trillend ooglid  kunnen veroorzaken. Oogirritatie, het overbelasten van de ogen of het schuren van het hoornvlies kan leiden tot oncomfortabele trekkingen. Dit geldt ook voor de conditie van droge ogen, waarbij een gebrek aan adequate bevochtiging irritatie veroorzaakt. 

Externe omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan wind, fel licht of luchtvervuiling, kunnen ook de oorzaak zijn. Bovendien kunnen bepaalde gezondheid aandoeningen zoals multiple sclerose, of leefgewoonten zoals alcohol- en tabaksgebruik, bijdragen aan het ontstaan ervan. 

Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals topiramaat, clozapine en flunarizine, is eveneens gekoppeld aan trillende oogleden, net als lichtgevoeligheid, uveïtis (zwelling van de middelste laag van het oog), blepharitis (ontsteking van het ooglid), conjunctivitis (oogontsteking), en migraineaanvallen.

Hoewel trillende oogleden vaak tijdelijk en onschuldig zijn, dienen ze als een herinnering aan het belang van voldoende rust, stressmanagement, en het onderhouden van een gezonde levensstijl. Indien deze trekkingen frequent voorkomen of gepaard gaan met andere symptomen, kan het raadzaam zijn om medisch advies in te winnen voor een grondige evaluatie.

De meest voorkomende oorzaken:

 • Cafeïnegebruik: Overmatig gebruik van cafeïne kan het zenuwstelsel stimuleren en trillende oogleden veroorzaken door de verhoogde alertheid en reactie van het lichaam.
 • Stress of angst: Emotionele stress kan leiden tot onbewuste gezichtsbewegingen.
 • Vermoeidheid of slaapgebrek: Een tekort aan slaap kan leiden tot oververmoeidheid van de oogspieren.
 • Lichaamsbeweging: Intensieve lichaamsbeweging kan leiden tot uitdroging en elektrolytendisbalans..

Andere triggers:

 • Migraineaanvallen: Migraine kan gepaard gaan met neurologische symptomen.
 • Oogirritatie, overbelasting of schuren van het hoornvlies: Fysieke irritatie of schade aan het oog kan leiden tot reflexmatige ooglidtrillingen
 • Irriterende omgevingsfactoren, zoals wind, fel licht of luchtvervuiling.
 • Droge ogen: Een gebrek aan voldoende traanvocht kan leiden tot irritatie.
 • Multiple sclerose: Deze ziekte kan zenuwbeschadiging veroorzaken die leidt tot onvrijwillige spierbewegingen.
 • Oogontsteking (conjunctivitis): De irritatie en zwelling geassocieerd met conjunctivitis.
 • Ontsteking van je ooglid (blepharitis): Dit kan leiden tot ongemak
 • Zwelling van de middelste laag van je oog (uveïtis): Ontsteking binnenin het oog kan druk en irritatie veroorzaken.
 • Roken of blootstelling aan tabak: Toxines in tabak kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden.
 • Alcoholgebruik: Alcohol kan het zenuwstelsel beïnvloeden.
 • Medicijnen, zoals topiramaat, clozapine en flunarizine: Bepaalde medicijnen kunnen bijwerkingen hebben.
 • Lichtgevoeligheid: Overgevoeligheid voor licht kan leiden tot ooglidtrillingen als beschermende reactie..

Mogelijke complicaties bij een trillend ooglid

In sommige gevallen kunnen chronische trillende oogleden wijzen op een ernstiger onderliggende aandoening van de hersenen of het zenuwstelsel. Enkele van deze aandoeningen omvatten Bell's palsy, een vorm van gezichtsverlamming; dystonie, een stoornis die onvrijwillige spiercontracties veroorzaakt; spasmodische torticollis, ook bekend als cervicale dystonie, die leidt tot abnormale nek posities; multiple sclerose, een ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast; de ziekte van Parkinson, een progressieve aandoening van het zenuwstelsel; en Gilles de la Tourette, een aandoening die invloed heeft op de controle over bewegingen en geluiden.

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je last hebt van chronische ooglidkrampen, vooral als deze gepaard gaan met andere symptomen zoals:

 • Een hangend bovenste ooglid
 • Roodheid, zwelling of ongewone afscheiding uit het oog..
 • Aanhoudende trillingen die enkele weken duren.
 • Het ooglid sluit volledig bij elke trilling.
 • Trillingen die zich uitbreiden naar andere delen van het gezicht.

Bovendien, als je vermoedt dat je een oogletsel hebt, is het cruciaal om onmiddellijk contact op te nemen met een optometrist of oogarts. Beschadigingen aan het hoornvlies, zoals krassen, kunnen zonder de juiste behandeling blijvende schade aan het oog veroorzaken. Het observeren van bijkomende symptomen en het zoeken van professioneel medisch advies is essentieel voor het waarborgen van de gezondheid van je ogen en je algehele welzijn.

Behandeling en preventie een trillend oog

Veel ooglidtrillingen verdwijnen vanzelf binnen enkele dagen. Om persistente ooglidtrillingen te behandelen, probeer de inname van cafeïne te verminderen, zorg voor voldoende slaap, gebruik vrij verkrijgbare kunsttranen of oogdruppels, en pas een warm kompres toe bij het begin van een spasme. Indien de trekkingen voortduren en hinderlijk zijn, is een doktersconsult aan te raden. Mogelijke behandelingen zijn antibiotica, Botoxinjecties voor tijdelijke verlichting van goedaardige blefarospasmen, of in ernstige gevallen een myectomie-operatie om de spieren en zenuwen in de oogleden gedeeltelijk te verwijderen.

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om trillende oogleden te voorkomen:

 • Verminder stress: Technieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, yoga, en andere ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stressniveaus te verlagen.
 • Zorg voor voldoende rust: Probeer elke nacht 7-9 uur slaap te krijgen om vermoeidheid en trillende oogleden te verminderen.
 • Beperk cafeïne en alcohol: Overweeg om je inname van koffie, thee, frisdrank en alcohol te verminderen als je last hebt van trillende oogleden.
 • Neem regelmatig pauzes van schermen: Langdurige blootstelling aan computerschermen en andere digitale apparaten kan oogbelasting veroorzaken. Volg de 20-20-20 regel: kijk elke 20 minuten 20 seconden lang naar iets dat 20 voet (ongeveer 6 meter) ver weg is.
 • Zorg voor een goede ooghygiëne: Gebruik indien nodig oogdruppels en zorg ervoor dat je omgeving goed bevochtigd is, vooral in de winter of in airconditioned ruimtes.
 • Draag de juiste bril of contactlenzen: Verkeerde voorschriften of niet dragen van de benodigde visuele hulpmiddelen kan leiden tot oogbelasting. Zorg ervoor dat je regelmatig je ogen laat controleren en de juiste correctie draagt.
 • Eet een gebalanceerd dieet: Voedingsstoffen zoals magnesium kunnen helpen bij het verminderen van trillende oogleden. Zorg ervoor dat je dieet rijk is aan groenten, fruit, volle granen en voldoende water.

Een trillend ooglid en lenzen dragen

Contactlenzendragers ervaren vaker trillende oogleden, veroorzaakt door factoren zoals vermoeide ogen, onjuiste lens verzorging, en het dragen van lenzen voor een langere tijd dan aanbevolen. Overmatig dragen vermindert de zuurstoftoevoer naar het hoornvlies, verhoogt de kans op allergieën voor lensvloeistoffen of het lensmateriaal, en kan door slechte hygiëne infecties veroorzaken.

Zorg voor een actuele oogmeting en goed passende lenzen. Het volgen van de aanbevolen draagtijd, regelmatig vervangen van lenzen, en het onderhouden van een goede lenshygiëne vermindert irritatie en infectierisico's. Bevochtigende oogdruppels en regelmatige pauzes van het dragen van lenzen kunnen ook helpen.

Veel voorkomende vragen met antwoord

Wat is het verschil tussen een trillend ooglid en een trillend spiertje onder het oog?

Ze lijken op elkaar omdat het in beide gevallen gaat om onwillekeurige spiersamentrekkingen. Het voornaamste verschil zit hem in de locatie: bij een trillend ooglid (vaak ooglid myokymie genoemd) gaat het om de spier van het ooglid zelf, terwijl bij een trillende spier onder het oog de spieren onder het ooglid worden aangespannen.

Zijn trillende oogleden een teken van een beroerte?

Nee, trillende oogleden zijn meestal geen teken van een beroerte. Een beroerte gaat meestal gepaard met ernstige symptomen zoals plotselinge zwakte of gevoelloosheid aan één kant van het lichaam, moeite met spreken en moeite met zien in één of beide ogen.

Kunnen trillende oogleden duiden op zwangerschap?

Nee, trillende oogleden zijn geen erkend teken van zwangerschap. Zwangerschapssymptomen zijn meestal gemiste menstruaties, misselijkheid en gevoelige borsten.

Veroorzaken hersentumoren trillende oogleden?

Hoewel het geen veel voorkomend symptoom is, kunnen trillende oogleden soms geassocieerd worden met hersentumoren, afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor.

Kunnen trillende oogleden een teken zijn van een hersentumor?

Ja, in zeldzame gevallen kunnen trillende oogleden verband houden met hersentumoren. Het is echter geen definitief teken en zou gepaard moeten gaan met meer significante symptomen.

Zijn trillende oogleden een teken van multiple sclerose (MS)?

trillende oogleden kunnen voorkomen bij mensen met MS, maar het is geen primair symptoom. MS veroorzaakt meestal meer uitgesproken visuele stoornissen zoals wazig zien of dubbel zien.

Kunnen trillende oogleden duiden op kanker?

trillende oogleden alleen zijn geen direct teken van kanker. Kankersymptomen zijn meestal meer specifiek voor het type en de plaats van de kanker.

Zijn trillende oogleden een symptoom van uitdroging?

Ja, uitdroging kan spierspasmen veroorzaken, waaronder trillende oogleden, als gevolg van een verstoord elektrolytenevenwicht.

Zijn trillende oogleden gerelateerd aan allergieën?

Ja, allergieën kunnen leiden tot oogirritatie en trillingen door het vrijkomen van histamine en andere reacties.

Veroorzaakt een langere schermtijd trillingen?

Ja, langdurig beeldschermwerk kan de ogen belasten, wat leidt tot vermoeidheid en mogelijk trillende oogleden veroorzaakt.

Welke vitamine- of mineralen tekorten veroorzaken trillingen?

Een tekort aan magnesium of bepaalde B-vitamines kan bijdragen aan trillende oogleden door de zenuw- en spierfunctie te beïnvloeden.

Tot slot

Ooglidtrillingen zijn vaak onschuldig, maar kunnen wijzen op onderliggende aandoeningen of levensstijlfactoren die moeten worden aangepast. Behandelingen en preventiestrategieën variëren, maar het aanpakken van stress, slaap en voedingstekorten kan de resultaten verbeteren. Voor contactlensdragers is het cruciaal om extra aandacht te besteden aan de gezondheid van de ogen en de verzorging van de lenzen. 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde (oog)arts voor diagnose en behandeling van gezondheidsproblemen.

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.


Gerelateerde artikelen