Wil je graag contactlenzen gaan dragen?

Contactlenzen
Daphne Zweers (Optometrist)

Contactlenzen zijn optische hulpmiddelen die goed moeten aansluiten op de vorm van je ogen en de juiste sterkte moeten hebben om het zicht goed te corrigeren. Ga daarom altijd naar de contactlensspecialist wanneer je contactlenzen wilt aanschaffen.

Hieronder het stappen plan voor het gaan dragen van Contactlenzen.

1 Maak een afspraak.

Maak een afspraak voor een oog test en een contactlensmeting. Meestal wordt deze gecombineerde test uitgevoerd door een optometrist of een contactlensspecialist. Een contactlensmeting voor de eerste keer duurt doorgaans iets langer dan een gewoon oogonderzoek of een controle.

Vind hier een contactlensspecialist bij u in de buurt. (Klik hier)

2 De oog controle

De contactlensspecialist onderzoekt je zicht en de algehele gezondheid van je ogen. Ook controleert deze of contactlenzen het juiste middel zijn om het zicht te corrigeren.

De gezondheid van je ogen is vaak een goede indicatie van de algehele lichamelijke gezondheid. Dus de contactlensspecialist kan vaak zien of je verder ook nog goed gezond bent.

3 De lensmeting

Uit de oogmeting blijkt in hoeverre uw zicht gecorrigeerd dient te worden en daarnaast de afmetingen van uw ogen. Bij de lensmeting wordt vervolgens bekeken welke lenzen het beste bij uw ogen passen en of deze goed blijven zitten. Zo weet u zeker dat de contactlenzen de juiste pasvorm hebben om goed en comfortabel op uw ogen te blijven zitten. Daarnaast wordt bepaald of de lenzen wel de juiste diameter en bolling hebben om uw zicht optimaal te verbeteren.

4 Lenzen passen

De eerste keer dat je contactlenzen indoet, zullen je ogen hieraan moeten wennen. Je zult de lenzen dus zeker 10 minuten in moet laten zitten voordat de contactlensspecialist kan bepalen of ze ook goed zitten. Vaak is het een kwestie van uitproberen en moet je meerdere paren lenzen passen voordat je contactlensspecialist overtuigd is dat je het perfecte paar gevonden hebt.

5 Kiezen van het juiste type contactlens

Er zijn verschillende typen contactlens met ieder hun eigen gebruiksaanwijzing wat betreft onderhoud en schoonmaken. De contactlensspecialist kan je adviseren welk type lens het beste bij je ogen en bij je levensstijl past.

6 contactlenzen onderhouden

De sterkte van je ogen kan veranderen. Ga dus regelmatig langs bij je contactlensspecialist voor een periodieke controle. Deze kan dan bepalen of je ogen nog steeds gezond zijn en of je lenzen nog steeds de juiste sterkte hebben.

Als je contactlenzen niet meer lekker zitten, of  merkt dat het zicht aan het verslechteren is, wacht dan niet op de volgende periodieke controle, maar maak zo snel mogelijk een afspraak met uw contactlensspecialist.

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.


Gerelateerde artikelen