Alles over het dragen van contactlenzen in de winter

Advies
Toplenzen

Alles wat u moet weten over het dragen van contactlenzen in de winter

De zomer is een populaire tijd om te kiezen voor contactlenzen, omdat deze goed samen gaan met een zonnebril. Mensen maken zich echter vaak zorgen dat hun ogen tijdens de koudere maanden niet kunnen omgaan met het dragen van contactlenzen. Hieronder geven we u enkele tips om het hele jaar door zorgeloos contactlenzen te kunnen dragen.

Het is waar dat dragers van contactlenzen vaak last hebben van droge ogen, vooral in de koudere maanden. Dit wordt meestal veroorzaakt door de omgeving zoals het weer of veroorzaakt door de verwarming.

Winderig weer en droge omstandigheden zijn bijzonder irriterend voor contactlenzen. Wind die in je ogen waait, kan je ogen uitdrogen. Ontsnappen aan deze omstandigheden en binnenshuis verbergen is misschien niet de oplossing, omdat centrale verwarming en open haarden ook droge ogen en irritatie kunnen veroorzaken.

U kunt proberen droge ogen te voorkomen door een luchtbevochtiger te gebruiken in huis om vocht aan de lucht toe te voegen.

Oogdruppels of kunstmatige tranen kunnen een goede manier zijn om uw comfort te vergroten.

Mensen hebben de neiging om minder water te drinken in de winter. Zorg ervoor dat je ook in de winter genoeg water blijft drinken, want dit is een geweldige natuurlijke manier om droge ogen te voorkomen.

Doe je lenzen uit op momenten dat het kan en draag je bril.

Bij ziekte geen lenzen dragen? 

Als je een beetje verkouden bent, kan je natuurlijk gewoon je lenzen blijven dragen. Maar als je hevige griep hebt, is het verstandiger om de lenzen even te verruilen voor een bril. De drang om in je ogen te wrijven wordt namelijk groter. Ook bij bepaalde aandoeningen en/of medicijngebruik is het verstandig om te overleggen met je specialist.

Kunnen mijn contactlenzen bevriezen?

Contactlenzen zullen niet bevriezen, zelfs in omstandigheden die zo koud zijn als -60 ° C! In het begin van de jaren tachtig werden experimenten uitgevoerd om deze mythe te testen en de contactlenzen voor materialen die sindsdien zijn gemaakt, zijn enorm verbeterd. U kunt wat ongemak voelen, maar dit kan worden opgelost door oogdruppels of kunstmatige tranen te gebruiken. Raadpleeg uw opticien als u extreme ongemakken ervaart. Schadelijke Uv-stralen kunnen schade aan uw ogen veroorzaken, Sneeuwblindheid.

Wat is sneeuwblindheid /lasogen?

Lasogen en sneeuwblindheid zijn feitelijk twee verschillende benamingen voor een en dezelfde aandoening. Zoals de naam al doet vermoeden kunnen lasogen ontstaan bij lassen en komt sneeuwblindheid vaak voor in het hooggebergte.

Wanneer de ogen worden blootgesteld aan een overvloed van "ultraviolet" licht kan het hoornvlies (het doorzichtige laagje op de oogbol) geïrriteerd raken. Dit wordt met de wetenschappelijke naam keratitis photo-electrica aangeduid. Het is eigenlijk een lichte 'verbranding van uw ogen'. Door de zon verbrande ogen ook in de winter?! Zonnebrillen zijn niet alleen belangrijk in de zomer, maar zijn ook nuttig in de winter. Als u op wintersport gaat zoals skiën of snowboarden, vergeet dan niet om een zonnebril te dragen. Ook al is het bewolkt en koud, schadelijke Uv-stralen van de zon beïnvloeden het hele jaar door uw ogen. Sneeuw kan deze stralen weerkaatsen en zoveel schade veroorzaken als je zou kunnen ervaren als je in 40 ° hitte aan het zonnebaadde bent!

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.