contactlenzen dragen met hooikoorts

Advies
Daphne Zweers (Optometrist)

CONTACTLENZEN DRAGEN MET HOOIKOORTS

Hooikoorts en contactlenzen

De zon staat hoog aan de hemel en de bloemen staan in bloei. Het is de eerste paar dagen van de lente - een van de beste tijden van het jaar. Dus, je springt uit bed, en zonder na te denken, trekt de gordijnen opzij, opent de ramen wijd, en neemt een grote, lange, diepe adem in.

In plaats van een mooie aangename aaahhhhh bij de heerlijke frisse lentelucht, is wat naar buiten komt meer een arghhhhhh!! Je niest en je ogen zien rood of zelfs opgezwollen.

Zo wil je niet nog een lente doorbrengen. Je zou kunnen denken dat hooikoorts en contactlenzen goed samengaan, omdat de lenzen een soort barrière vormen tussen het oog en de pollen. Helaas is dit niet zo.

Lenzen zijn zeer dun en poreus. Vuil, maar ook pollen hechten zich gemakkelijk aan de lens en daarom kunnen lenzen juist extra lastig zijn. Want waar je normaal je ogen als het ware verfrist door te knipperen, irriteer je ze alleen maar wanneer pollen/stuifmeel aan de lens gehecht is.

Als je van nature gezegend bent met allergieën en een bril zat bent, zijn er bepaalde stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat ze zo'n lastige combinatie worden.

Maar voordat we daaraan beginnen, als je last hebt van hooikoorts, heb je je waarschijnlijk afgevraagd, wat in hemelsnaam het stuifmeel is dat je toch al zo veel last bezorgt?

De slimme kant van hooikoorts

De ingenieuze methode van bestuiving van planten via stuifmeel is indrukwekkend, zo niet een beetje vervelend voor hooikoortspatiënten. Stuifmeel hecht zich aan alles en iedereen - bijen, vliegen, kleren, ogen - om zo de beoogde bestemming te bereiken.

Hooikoorts, eenvoudig gezegd, is een allergische reactie op stuifmeelkorrels. Symptomen ontstaan meestal wanneer dergelijke korrels in contact komen met je mond, neus, ogen en keel. Dit resulteert in alles van jeukende, rode en waterige ogen tot niezen, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid.

Aangezien verschillende planten verschillende soorten pollen hebben ontwikkeld om te proberen hun DNA veiliger en effectiever te dragen, kan het zijn dat je ernstig allergisch bent voor het ene type pollen en niet eens terugdeinst voor een ander type pollen. Dit betekent ook dat je allergieën kunnen verergeren afhankelijk van de tijd van het jaar en de omgeving waarin je je bevindt.

De drie belangrijkste soorten stuifmeel die met hooikoorts in verband worden gebracht zijn boomstuifmeel, grasstuifmeel en onkruidstuifmeel. In het algemeen komt in Nederland boomstuifmeel het meest voor van eind maart tot half mei, graspollen van half juni tot juli en onkruidpollen eind juni tot september.

Dit betekent dat het stuifmeelgehalte het hoogst is en de hooikoorts het laagst tussen eind maart en september. Maar de ernst en het tijdstip van de symptomen zijn ook afhankelijk van het klimaat (ze zijn vooral erg als het warm, vochtig en winderig is) en je gezondheid - astmapatiënten kunnen ook last hebben van kortademigheid en benauwdheid in de borstkas.

Wat kun je eraan doen?

In overeenstemming met het standaardadvies voor het gebruik van contactlenzen is het de eerste regel om ze zo schoon mogelijk te houden. Omdat ze direct op het oppervlak van je oog zitten, lopen dragers van contactlenzen een verhoogd risico op infecties. En als je hooikoorts hebt, kan die kans nog groter worden doordat er meer deeltjes in het oog komen, er meer contact is tussen je ogen en je handen en je immuunsysteem wordt aangetast.

Als je je ogen blijft schoonmaken, betekent dat in wezen dat je maatregelen moet nemen om de verspreiding van pollen te minimaliseren - dingen zoals het vermijden van wrijven of aanraken van je ogen, ervoor zorgen dat je je wast en van kleren wisselt nadat je buiten bent geweest, en regelmatig stofzuigen en afstoffen met een vochtige doek.

Het beste advies is natuurlijk om binnenshuis te blijven als het aantal pollen hoog is. Maar als je je buitenshuis waagt, kun je helpen om stuifmeel te stoppen met het irriteren van je ogen door een omwikkelde zonnebril te dragen, een stuifmeelfilter te gebruiken voor de ventilatieopeningen in je auto, en het gebruik van hydraterende oogdruppels om je ogen vochtig te houden en goed te beschermen.

Laat hooikoorts en contactlenzen je niet weerhouden om te genieten van mooie lentemomenten. Probeer in overleg met de optometrist/ contactlensspecialist daglenzen. Je hebt iedere dag dan een schone lens. Pollen hechten zich daarom minder goed. Gaat het echt niet? Houd dan een bril achter de hand.

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.