COVID-19 veiligheid: 14 tips voor reizen met contactlenzen

Advies
Daphne Zweers (Optometrist)

Nu overheden de beperkingen voor thuisblijven steeds verder afbouwen en we weer meer gaan reizen, is het belangrijk om stappen te blijven ondernemen om jezelf te beschermen tegen COVID-19. Ook het zorgvuldig gebruik van lenzen draagt daartoe bij.

Op vakantie met contactlenzen

De combinatie van een goede zonnebril en lenzen is ideaal. We hebben een paar mooie zonnebrillen voor je ingekocht en voor zonnige landen een must. De zonnebril beschermt je ogen tegen hinderlijk licht en schittering en tegen schadelijke UV-straling. We hebben een paar tips voor je op een rij gezet.

1. Je lenzen verpakken

Neem genoeg vloeistof mee voor je reis. In het buitenland is lensvloeistof vaak duurder en lastiger verkrijgbaar. Het is beter om te veel in te pakken dan te weinig. Vergeet niet dat (als je het trucje die men nogal eens uithaalt om de lens even snel "schoon te maken" toepast) het in je mond wemelt van bacteriën e.d. en een ernstige oogontsteking ligt dan op de loer.

 Daarom de volgende maatregelen:

Verpak je lensoplossing altijd in ritssluitingszakjes. Zo voorkom je dat de inhoud in je koffer lekt.
Giet de lensoplossing niet in een andere, kleinere fles. Hoewel dit gemakkelijker lijkt dan het kopen van een lensoplossing op reisformaat, kan dit de steriliteit van je lenzen in gevaar brengen.
Knijp een deel van de lucht uit de fles voordat je ze inpakt. De lucht breidt zich uit op grote hoogte, waardoor de fles open kan knallen terwijl je vliegt.

2. Overweeg daglenzen tijdens COVID-19

Als je ergens naartoe gaat waar de hygiëne in het geding is, kun je overwegen dagelijkse wegwerplenzen ofwel daglenzen mee te nemen. Neem een set mee voor elke dag en een paar reserve voor het geval dat.

3 Hoe je contactlensvloeistof te bewaren

De bewaartemperatuur van de meeste lensvloeistoffen ligt zo rond tussen de 4°C. en 25°C. Het is dus van belang de vloeistof op een koele plaats te bewaren. Conserveringsmiddelen en desinfectiemiddelen nemen af naarmate de fles langer geopend is. Ga dus niet met een halflege fles op vakantie, maar neem liever twee kleine, nieuwe verpakkingen mee.

Van een aantal gerenommeerde vloeistof fabrikanten zijn vloeistof reispakketten, zogenaamde Flight packs verkrijgbaar, met kleine reisverpakkingen vloeistof en schone, nieuwe lenshouders. klik hier om het assortiment te bekijken.

4. Neem extra lenzen mee

Neem altijd een extra paar contactlenzen mee. Houd de lenzen veilig in je koffer. We hebben daarvoor fraaie etuis.

5. Alcohol en handen schoonmaken

Ontsmettingsmiddelen voor de handen bevatten alcohol, die je contactlenzen kunnen beschadigen. Zorg er dus voor dat alle alcohol verdampt is, ofwel je handen volledig gedroogd zijn. Maak je handen schoon voordat je je lenzen aanraakt. Of je nu je lenzen in- of uitdoet, was altijd eerst je handen.

6. Zonnebrandcrème aan je handen – eerst je lenzen in doen

Eerst je lenzen in doen en daarna pas jezelf – of je reisgenoot – insmeren met zonnebrandcrème. Anders krijg je misschien de vettige crème op je lenzen; dat geeft dat een wazig beeld en het irriteert ook. Per ongeluk toch gebeurt? Ga niet in je ogen wrijven (dat helpt niet) maar haal je lenzen eruit en maak ze goed schoon.

7. Bril mee, voor de zekerheid en soms verplicht

Hoewel je je bril misschien niet dagelijks gebruikt, moet je hem wel meenemen op reis. Als er iets met je lenzen gebeurt of als je ogen geïrriteerd raken, stap dan over op een bril.

De meeste Nederlandse bril- of lensdragers weten niet dat je in veel Europese landen ook verplicht bent om een reservebril in de auto te hebben. In Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland worden regelmatig boetes uitgedeeld aan automobilisten die geen reservebril bij zich hebben. Ook in Portugal, Spanje en Zwitserland geldt deze regel. Als je je lenzen kwijtraakt of beschadigt en toch achter het stuur kruipt, komt immers de rijvaardigheid in gevaar. Om veilig auto te rijden, is het dus belangrijk om een reservebril of -lenzen in de auto te hebben. Maar liefst 72 procent van de brildragers en 85 procent van de lensdragers is hier niet van op de hoogte.

8. Lenzenhouder schoonmaken

Neem je liever andere lenzen mee? Dan gaat je lenzenhouder natuurlijk ook mee op reis. Thuis kun je hem met water schoonmaken want Nederlands kraanwater is zo ongeveer het schoonste ter wereld. In het buitenland is dat niet altijd te vertrouwen.

9. Niet spoelen met leidingwater

Kalk en micro-organismen kunnen je lenzen en je lenshouder aantasten. Daarom kun je daar het beste je lenzenhouder met lenzenvloeistof omspoelen. Of met een speciale zoutoplossing, die is vaak wat goedkoper en de meeste opticiens hebben het wel in huis. Ook prima: koolzuurvrij mineraalwater uit een flesje.

10. Stop je lenzen nooit in je mond

Een bij lensdragers veel voorkomend maar o zo fout trucje. De lenzen even "schoonmaken" in de mond. In je mond zitten namelijk heel wat bacteriën, die met plezier naar je lenzen verhuizen. Een ernstige oogontsteking ligt dan op de loer.  En nogmaals: denk eraan dat handhygiëne het allerbelangrijkste is. Was je handen altijd met water en zeep voordat je je lenzen aanraakt en droog je handen goed af.

11. Reizen met een vliegtuig

De lucht in een vliegtuig is veel droger dan normaal en dit kan ervoor zorgen dat je ogen uitdrogen en geïrriteerd raken. Als je langer dan twee uur vliegt is het wellicht verstandiger een bril te dragen. Besluit je toch je contactlenzen niet uit te nemen. Neem dan een klein flesje hydraterende oogdruppels (bijvoorbeeld van A.Vogel) in je handbagage mee om te voorkomen dat je ogen uitdrogen.

Neem je lenzen altijd mee in je handbagage. Koffers raken nogal eens zoek en dan zit je zonder!

12. Neem een kopie van je oogrecept van je opticien of huisarts mee

Net als het medicatiepaspoort is het verstandig om een kopie van je oogsterktes van je opticien mee te nemen. Als er iets met je lenzen gebeurt, kan je ze gemakkelijk en zonder zorgen vervangen. Als je naar het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk gaat, heb je zelfs een doktersrecept nodig voor nieuwe lenzen!

13. Doe je lenzen uit voordat je gaat zwemmen

Water en zand kunnen in je lenzen komen en je ogen irriteren. Als je gaat zwemmen of naar het strand gaat, verwijder dan je lenzen en draag een (zonne)bril. Zwemmen met contactlenzen kan leiden tot ooginfecties.

14. Bescherm je ogen tegen de zon

Het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is bij de meesten bekend. Maar zoals we eerder hebben vermeld, hebben ook je ogen bescherming nodig tegen de zon. Draag daarom een goede zonnebril. Veel oogziektes zijn te herleiden naar de nadelige invloed van zonlicht (UV-straling).

Tot slot

Controleer voor je op reis gaat de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor gezondheidsadviezen en zelfquarantainevereisten. Neem schoonmaakbenodigdheden mee. Als je bij je accommodatie komt, desinfecteer dan alle high-touch oppervlakken, zoals lichtschakelaars, wasbakhendels, deurknoppen en de afstandsbediening. Was borden, kopjes of zilverwerk voor gebruik.

Fijne vakantie namens het Toplenzen team!

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.