Deskundigen achten het dragen van contactlenzen veilig tijdens COVID-19

Advies
Toplenzen

Grondige handreiniging en desinfectie zijn belangrijk.

Drie van 's werelds meest gepubliceerde onderzoekers op het gebied van de gezondheid van de ogen reageren op informatie die circuleert over contactlenzen en brillen dragen te midden van het nieuwe coronavirus/COVID-19 pandemie.

  • Het dragen van contactlenzen is veilig. Ondanks de mythes en informatie, blijft het dragen van contactlenzen een veilige en zeer effectieve vorm van gezichtscorrectie voor miljoenen mensen over de hele wereld.
  • Goed handwassen is essentieel. Bij het gebruik van contactlenzen of een bril is een zorgvuldige en grondige handreiniging met water en zeep, gevolgd door het drogen van de handen met ongebruikte papieren handdoeken, van het grootste belang. Voor contactlensdragers moet dit voor elke inbrenging en verwijdering gebeuren.
  • Ontsmet de contactlenzen. Dragers van contactlenzen moeten hun daglenzen elke avond weggooien of hun maandelijkse en weeklenzen regelmatig desinfecteren volgens de instructies.(van de oogverzorgingsdeskundige / fabrikant)
  • Ontsmet de glazen en de bril. Sommige virussen, zoals COVID-19, kunnen uren tot dagen op harde oppervlakken blijven liggen, die op de vingers en het gezicht van de drager van de bril kunnen worden overgebracht. Dit geldt vooral voor mensen die over het algemeen ouder zijn dan 40 jaar (presbyopen) De meeste mensen met presbyopie hebben een leesbril nodig en ze kunnen meerdere malen per dag een bril op en af zetten.
  • Stop met het dragen van lenzen alleen als je ziek bent. Het stoppen met het dragen van contactlenzen bij ziekte wordt geadviseerd, in overeenstemming met de richtlijnen voor andere vormen van ziekte.
  • Het is niet bewezen dat een bril bescherming biedt. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een bril bescherming biedt tegen COVID-19 of andere virale overdrachten.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt mensen aan om hun handen zorgvuldig en grondig te wassen om het risico op het oplopen van het virus te verminderen. Was je handen met water en zeep gedurende ten minste 20 seconden, vooral nadat je op een openbare plaats bent geweest, of na het snuiten van je neus, hoesten of niezen.

Als er geen water en zeep beschikbaar zijn, gebruik dan een handontsmettingsmiddel dat minstens 60% alcohol bevat. Bedek alle oppervlakken van je handen en wrijf ze samen tot ze droog aanvoelen.

Raak je ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.

 

Bron: Centre for Ocular Research & Education.

Lyndon Jones, directeur van het Centre for Ocular Research & Education (CORE) aan de Universiteit van Waterloo (Canada); Philip Morgan, directeur van Eurolens Research aan de Universiteit van Manchester (Verenigd Koninkrijk); en Jason Nichols, Associate Vice President Research en professor aan de Universiteit van Alabama aan de Birmingham School of Optometry (VS) en hoofdredacteur van Contact Lens Spectrum adviseren oogzorgprofessionals en consumenten om rekening te houden met degelijke, op feiten gebaseerde praktijken.

 

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.


Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt Toplenzen gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees verder