Hoe Apple's Schermafstand helpt tegen bijziendheid (Myopie) van kinderogen

Advies
Toplenzen

In onze digitale samenleving worden volwassenen en kinderen steeds vaker geconfronteerd met myopie, beter bekend als bijziendheid, een oogaandoening waarbij men voorwerpen van dichtbij scherp waarneemt, terwijl die op afstand wazig zijn.

Myopie ontstaat vaak in de kindertijd en kan verergeren naarmate men ouder wordt, vooral door langdurig focussen op korte afstand, zoals bij het gebruik van digitale apparaten. Apple's Schermafstand-functie is speciaal ontworpen om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen.

Uitleg Myopie. Scherp van dichtbij, wazig in de verte

Myopie, of bijziendheid, is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij het zicht op afstand wazig is, terwijl objecten dichtbij duidelijk zichtbaar zijn. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat de oogbol te lang is of het hoornvlies te sterk gekromd, waardoor lichtstralen niet correct op het netvlies focussen. 

Naast vermoeide ogen en hoofdpijn, kan myopie leiden tot de noodzaak voor het dragen van een bril of contactlenzen. Het is belangrijk op te merken dat myopie vaak progressief is, vooral tijdens de groei in de kindertijd en de adolescentie (overgang tussen de jeugd en de volwassenheid). Regelmatige oogcontroles zijn daarom essentieel om de progressie te volgen.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van myopie omvatten genetische aanleg en levensstijlkeuzes, zoals langdurige nabijwerk activiteiten zoals werken met een tablet, maar ook een boek lezen, schrijven of huiswerk maken. Mensen met ernstige myopie hebben een verhoogd risico op andere oogaandoeningen, waaronder glaucoom, cataract en netvliesloslating.

Voor de behandeling van myopie zijn naast brillen en contactlenzen ook andere opties beschikbaar, zoals orthokeratologie (nachtlenzen) en refractieve chirurgie (zoals LASIK). Preventieve maatregelen en leefstijl, zoals regelmatige pauzes nemen bij het gebruik van schermen en het stimuleren van buitenspelen bij kinderen, kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op het ontwikkelen of verergeren van myopie

Oogzorg in het Digitale Tijdperk. Wat is schermafstand?

Met Schermafstand kun je de ogen van kinderen beschermen en het risico op myopie verkleinen door ze te stimuleren hun apparaat verder weg te houden als dit geruime tijd te dicht bij hun ogen wordt gehouden. 

Schermafstand is beschikbaar op Apple’s iPhones en iPads met de TrueDepth-camera die Face ID ondersteunt, De functie is standaard ingeschakeld voor kinderen jonger dan 13 jaar in een groep voor Gezinsdeling.

Hoe schermafstand werkt

Wanneer een kind zijn iPhone of iPad te dicht bij zijn ogen houdt, detecteert de TrueDepth-camera dit en wordt een waarschuwing op het scherm weergegeven. Deze waarschuwing bedekt het scherm en moedigt het kind aan om het apparaat verder weg te houden. Pas wanneer het apparaat op een veilige afstand wordt gehouden, kan het kind op 'Doorgaan' tikken om verder te gaan met het gebruik van het apparaat

Schermafstand in- of uitschakelen voor jezelf (Apple)

  1. Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd'.

  2. Tik op 'Schermafstand' en schakel schermafstand vervolgens in of uit.

Schermafstand instellen voor een gezinslid (Apple)

  1. Ga naar 'Instellingen' > 'Gezin'.

  2. Selecteer je gezinslid (kind)

  3. Ga naar 'Schermtijd'

  4. Schakel Schermafstand in om het risico op bijziendheid of vermoeide ogen voor je gezinslid te verminderen.

Een belangrijke stap in ooggezondheid

Wij, de optometristen van Groenhof Optiek, juichen innovaties zoals Apple's Schermafstand-functie toe. Deze technologische ontwikkeling toont aan dat techbedrijven beginnen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de ooggezondheid van kinderen.

In onze door technologie gedomineerde wereld is de stijging van myopie (bijziendheid) bij kinderen een groeiende zorg. De Schermafstand-functie van Apple is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen deze trend.

Als optometristen benadrukken wij het belang van regelmatige oogcontroles, vooral voor kinderen, om de voortgang van myopie te monitoren. Naast technologische oplossingen zoals Schermafstand, is het cruciaal om een balans te vinden in de levensstijl. Activiteiten zoals buitenspelen worden aangemoedigd, wat niet alleen helpt bij het voorkomen van myopie, maar ook de algehele gezondheid en het welzijn van kinderen bevordert.

Kortom, als professionals in de oogzorg ondersteunen wij de inspanningen van technologiebedrijven zoals Apple. Het ontwikkelen van functies die de ooggezondheid van kinderen kunnen beschermen en verbeteren, is een stap in de goede richting om de uitdagingen aan te gaan die onze digitale samenleving met zich meebrengt.

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.


Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt Toplenzen gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees verder