Kan een contactlens achter mijn oog verdwijnen?

Advies
Daphne Zweers (Optometrist)

Kan een contactlens achter mijn oog verdwijnen?

Als je contactlensdrager bent, of erover denkt contactlenzen te gaan dragen, is deze vraag waarschijnlijk al eens bij je opgekomen. Als je jezelf deze vraag hebt gesteld, zul je blij zijn om te horen dat dit feitelijk onmogelijk is. Geloof je het niet? Onze Optometrist legt het voor je uit.

Er is een bindvlies, de conjunctiva, dat het oogwit (de sclera) en de binnenzijde van de oogleden bekleedt. Op de overgang van het oogwit naar de oogleden vormt dit vlies een huidplooi. Deze houdt de contactlens tegen. Hierdoor kan een contactlens nooit achter het oog komen.

Hoewel je nu weet dat het niet mogelijk is dat je contactlens achter je oog verdwijnt, heb je misschien nog steeds wel eens het gevoel dat de lens nog wel in je oog zit.

Een van de gemakkelijkste manieren om dit te controleren is door een paar comfortdruppels of bewaarvloeistof (geen leidingwater) in je ogen te druppelen.
Sluit vervolgens je ogen en masseer voorzichtig met een licht draaiende beweging over je oog. De lens zal waarschijnlijk naar een plaats gaan waar je hem kunt zien en veilig uit je oog kunt verwijderen.

Een andere methode die je kan helpen de lens te verwijderen, is eenvoudigweg in de tegenovergestelde richting van de irritatie kijken. Als de lens aan de rechterkant lijkt vast te zitten, beweeg je oog dan naar links. Deze beweging kan helpen de lens weer in de juiste positie te brengen.

In de meeste gevallen zal het lukken om de contactlens succesvol te verwijderen.

Als je problemen blijft ondervinden of het niet prettig vindt om de lens zelf te verwijderen, laat dit dan door de Optometrist of de oogarts doen.

Je kan er gerust op zijn dat het dus nooit achter het oog kan komen, en dat jij zelf, een Optometrist of een oogarts de lens er altijd uit kan krijgen.

Het blijft van belang om te zorgen dat contactlenzen goed worden aangemeten.

Een juiste aanpassing voorkomt dat de contactlens niet goed op je ogen zal passen en hierdoor  onnodig gaat verplaatsen of voor irritatie zorgt in je oog.

 

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.