Welke lenzen passen bij mij? In 7 stappen de juiste contactlenzen

Advies
Toplenzen

Of je nu een nieuwkomer bent op het gebied van contactlenzen of al jaren lenzen draagt, deze informatie van onze optometristen is speciaal voor jou samengesteld en bevat waardevolle adviezen.

Contactlenzen vormen voor velen een geliefd en handig alternatief voor een bril. Ze zorgen voor de vrijheid van een leven zonder brilmontuur, geven een natuurlijke uitstraling en laten je de wereld zien zonder belemmeringen in je gezichtsveld. Het uitkiezen van de juiste contactlenzen kan echter een uitdaging zijn, ongeacht of je ze voor de eerste keer draagt of al een ervaren gebruiker bent. Wij delen onze ervaringen om een weloverwogen keuze te maken en de ideale lenzen voor jouw ogen te selecteren.

Het is cruciaal om te begrijpen dat dit proces meer inhoudt dan enkel het kiezen van een product. Het selecteren van de juiste contactlenzen is een beslissing die in samenspraak met je optometrist wordt genomen, op basis van verschillende belangrijke factoren.

Stap 1: Een uitgebreide oogmeting

Voordat je contactlenzen kunt gaan dragen, is het noodzakelijk om een uitgebreide oogmeting te laten uitvoeren door een optometrist. Tijdens dit onderzoek worden niet alleen je zicht en de benodigde correctie bepaald, maar wordt er ook gekeken naar de gezondheid van je ogen, de kromming van je hoornvlies en je traanfilm. Deze informatie is cruciaal om te bepalen welk type en merk contactlenzen het beste bij jou passen. Vraag je contactlensspecialist om een kopie van je sterkte-voorschrift voor contactlenzen, want dit kan afwijken van het brilvoorschrift.

Stap 2: Bespreek je levensstijl en voorkeuren

Je dagelijkse activiteiten, werk en hobby's spelen een grote rol in de keuze voor een bepaald type contactlens. Draag je bijvoorbeeld veel tijd door achter de computer, dan kan een lens die speciaal ontworpen is om droge ogen tegen te gaan een goede keuze zijn. Ben je sportief aangelegd, dan zijn er lenzen die extra stevig zijn en goed op hun plek blijven zitten. Deel deze informatie met je optometrist, zodat hij of zij een weloverwogen aanbeveling kan doen.

Stap 3: Kies het juiste type lens

Er zijn verschillende soorten contactlenzen verkrijgbaar, elk ontworpen om aan verschillende behoeften en voorkeuren te voldoen. Dit zijn de meest voorkomende soorten:

Contactlenzen zijn een populaire keuze voor visuele correctie en zijn er in verschillende soorten en maten. Hier is een korte opsomming en uitleg van de verschillende soorten contactlenzen:

  • 1. Zachte lenzen: Deze lenzen zijn gemaakt van flexibele kunststof die zich aanpassen aan de vorm van je oog. Ze zijn comfortabel en eenvoudig in gebruik. Ze zijn beschikbaar als dag-, week- of maandlenzen.
  • 2. Harde lenzen: Ook wel bekend als vormstabiele / RGP lenzen. Deze lenzen zijn duurzamer en kunnen een beter zicht bieden dan zachte lenzen, maar ze kunnen minder comfortabel zijn en een langere aanpassingsperiode vereisen.
  • 3. Lenzen voor overdag: Dit zijn lenzen die je tijdens de dag draagt en 's nachts uit doet om je ogen te laten rusten.
  • 4. Lenzen die je tijdens de slaap draagt: Deze lenzen zijn ontworpen om 's nachts te worden gedragen en kunnen helpen bij bepaalde visuele problemen, zoals bijvoorbeeld orthokeratologie bij bijziendheid.
  • 5. Daglenzen: Dit zijn zachte lenzen die je één dag draagt en daarna weggooit. Ze vereisen geen reiniging en zijn handig voor mensen met allergieën.
  • 6. Maandlenzen: Dit zijn zachte lenzen die je een maand lang elke dag draagt, met regelmatige reiniging en desinfectie.
  • 7. Torische lenzen: Deze lenzen zijn ontworpen voor mensen met astigmatisme en hebben een speciale vorm om de onregelmatige curve van het oog te corrigeren.
  • 8. Multifocale lenzen: Deze lenzen hebben meerdere sterktes om zowel veraf als dichtbij te kunnen zien, en zijn een goede optie voor mensen met presbyopie (ouderdomsverziendheid).

Elk type lens heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de beste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en levensstijl. Het is belangrijk om regelmatig een optometrist te blijven raadplegen om ervoor te zorgen dat je de juiste lenzen voor jouw ogen draagt.

Stap 4: Besteed aandacht aan comfort en pasvorm.

Comfort en pasvorm zijn belangrijke factoren bij het kiezen van contactlenzen. Slecht passende contactlenzen kunnen ongemak, roodheid en zelfs schade aan je ogen veroorzaken. Zorg voor een goede aanpassing bij je contactlensspecialist om de juiste maat en kromming voor jouw ogen te vinden. Let ook op het materiaal van de lenzen, want sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde materialen.

Stap 5: Maak jezelf vertrouwd met de reiniging en het onderhoud.

Het is cruciaal om de zorg en het onderhoud van contactlenzen goed te begrijpen, zodat je ze veilig en comfortabel kunt dragen. Zorg ervoor dat je nauwgezet de reinigings- en desinfectie-instructies volgt die je optometrist en de fabrikant van de lenzen je geven, en vervang je contactlenzen regelmatig zoals aanbevolen om ooginfecties en andere complicaties te voorkomen.

Stap 6: Probeer verschillende lenzen uit.

Op basis van de oogmeting en het gesprek over je levensstijl, zal je optometrist een aantal lenzen selecteren die mogelijk geschikt voor je zijn. Je krijgt de kans om deze lenzen uit te proberen, om te ervaren hoe ze voelen en hoe goed je ermee kunt zien. Dit is ook hét moment om alle vragen te stellen die je hebt over het inzetten, uithalen en verzorgen van de lenzen.

Stap 7: Denk aan de kosten.

De kosten van contactlenzen variëren afhankelijk van het type, het merk en het vervangingsschema (eenmaal per dag, week of maand). Houd rekening met de langetermijnkosten van lensverzorgingsproducten en vervangingen. Controleer ook of je zorgverzekering de kosten van contactlenzen dekt.

Samengevat: Jouw oog beslist welke lens er op komt.

Het kiezen van de juiste contactlenzen is een proces dat je samen met je optometrist doorloopt, gebaseerd op een grondige oogmeting, een gesprek over je levensstijl en voorkeuren, en het uitproberen van verschillende lenzen. 

Het is van cruciaal belang om de instructies voor lensverzorging nauwkeurig op te volgen en regelmatig terug te keren naar je optometrist voor controles. Op deze manier zorg je voor het beste zicht en behoud je de gezondheid van je ogen.

 

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.


Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt Toplenzen gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees verder